Demo demokracie

Jsem fakt rád, že žijeme v demokracii. Když vzpomínám na dobu před 89. rokem a čtu Solženicina a Murakamiho a vidím zprávy z Ruska a Číny, a když vzpomenu na Orwella, tak je to radost. To, jak to u nás funguje. Ale!

Je mi smutno, že domokracií, parlamentní demokracií, se nejčastěji zastřešují ti, co se jí snaží hlavně využívat nebo zneužívat. To, že jsme v demokracii, je nejčastější argument všech těch, kteří mají problém s demonstracema proti Babišovi. A všichni, včetně představitelů ANO a prezidenta neustále jen jedou tu svou obehranou desku: je tu demokracie, vyzývat k demisi je špatně, vláda se mění o volbách. Ale!

Jsou přece hodnoty, které musí jít nad to, jak lidi volí. Pokud je premiérem zločinec a podvodník, nemůže být na svém místě, i kdyby ho volily 2/3 národa. Demokracie bohužel počítá s tím, že lidé jsou inteligentní a rozhodují se správně. Ale!

Lidi jsou pitomí. Rozhodují se na základě marketingovejch žvástů a peněz. Zatímco demokracie by měla být principem, který nabízí rovný promínky všem a šanci na to být zvolen by měla být totožná, ani náhodou tomu tak není. Protože do toho vstupují lidské hodnoty a morálka a touha po moci za každou cenu. S tímhle demokracie nepočítá a nemá na to žádné nástroje.

A tak ti, co nás tu dnes řídí jsou amorální spoluobčané. Ti, kteří se spojí s ďáblem, jen aby se ostatním pomstili. Jen, aby nahnali svý ego. Jen, aby vydělali mnohem víc peněz. A ti, co chtějí udělat něco pro společnost a posunout ji dál nemají bez toho, aby si lidi kupovali šanci. Bohužel.

Demokracie tak není ani náhodou rovná soutěž politických stran nebo osobností. Protože ti bez morálky nemjí problém si ještě víc ušpinit ty svý špinavý ruce. Ještě víc podvádět, lhát, kupovat si voliče, špinit druhou stranu. A ti slušní proti tomu, bohužel, nemají šanci uspět.

A tak by bylo fajn tohle demo demokracie posunout dál. Nastavit pevný a přísný pravidla a za jejich porušování tvrdě penalizovat. Stejně, jako ruský sportovce, kteří dopujou a ničí to, co někdy dávno bylo na začátku olympijský myšlenky. Tohle jseou totiž taky takový jakoby ruský politici, kteří dopujou a ničí to, co bylo na začátku myělenky demokracie.

Komentáře

Oblíbené příspěvky