Je lepší být bohatý a nemít vodu nebo chudý a tu vodu mít?

Koukal jsem na rozhovor s Markétou Šichtářovou s kterou vlastně moc v ničem nesouhlasím. Ale to nevadí. Je dobrý poslouchat názor leckoho a tím si ten svůj potvrzovat nebo rozbíjet.

A tady mně opravdu hodně překvapil její pohled na ekologii, podnebí, oteplování.

Paní Šichtářová říká, že je potřeba být bohatý a to i na úkor životního prostředí. Vyždímat z planety maximum, abysme se měli dobře a nebyli chudí a pokud budeme v tomto rozpoložení, začné nás přirozeně zajímat i ochrana planety.

Vlastně říká - neřešme teď, že vysychají studny. Nesnažme se je zachránit. Naopak bohatněme na čemkoliv chceme a pak dokážeme jako bohatá a vyspělá civilizace vyřešit problém toho, že zmizela voda. Prostě ji nějak vyrobíme.

Ale kdybysme teď šetřili, nehnali se tak dopředu, byli jsme opatrnější a šetrnější, voda by v těch studnách jen vysychala pomaleji a hlavně ti chudí lidé by stejně na nějaké úsporné a zodpovědné chování kašlali.

A od toho by podle mne měl být stát. Aby donutil toho chudého i bohatého chovat se zodpovědně a šetrně už teď. A nečekal na pokrok. Který třeba přijde. Ale třeba ne.

Komentáře

Oblíbené příspěvky