Na hrubej pytel hrubá záplata

Přečetl jsem rozhovor Jindřicha Šídla (toho šťastnýho pondělníka) s Tomášem Etzlerem (toho CNN a Čína a tak). A bylo to strašně zajímavý. Etzler je blázen a úplně chápuz, že se vypracoval všude tam, kde byl. Protože s jeho přístupem a nasazením by to musel zvládnout každej. Jen málokdo by takový nasazení vydržel.

A v tom rozhovoru hezky popisuje ty hrůzy, který se odehrávají v Číně a taky tu mizérii, do který se Evropa a USA teď dostaly. Tu polarizaci a zjednodušování a to, jak si volíme Trumpy a Zemany protože lžou a podváděj, ale druhá strana je nedokáže tou fér hrou přehrát. To vidím podobně.

A tak tam píše, že na hrubej pytel je potřeba hrubá záplata a když na tebe jde někdo s klackem, je fér a nutný vzít klacky dva. A já nevím.

Jo, líbí se mi to. U Novotnýho třeba. Ale nevím, jestli to, že si o svý pravdě myslím, že je hodnotnější, férovější, čistší a morálnější, prostě fakt správná, jestli tím můžu těm na druhý straně, s jinou pravdou říkat že tak je to špatně. Vlastně bych byl rád, abysme tu vedle sebe všichni stáli a žili a měli ty svý pravdy, jen hráli fér. Ale nemyslím si, že toho lze dosáhnout.

A kdybysme, co já vím, po prezidentskejch volbách řekli: Zeman nehrál podle pravidel, vyjmenovaly by se všechny ty lži a důvody, kterejch jsou kvanta a řeklo se - jeho hlasy propadají, prezidentem je (ten hroznej) Drahoš, taky by to nepomohlo. Sice by to bylo správnější, ale už by tu zas byl nějakej diktát státu, lidu, co já vím čeho, kterej by ty rovný podmínky, který by měly být, ohýbal sice podle pravidel, ale nebezpečně. To by pak postupně vedlo zase ke komunismu a zase by u moci byli ti stejní Zemanové a Babišové.

A tak si říkám - není to prostě tak daný - tohle jsou ti naši představitelé, jejich role jsou daný a je jedno jestli tu jsou komunistický kulisy nebo demokratický kulisy, prostě oni maj být těmi prezidenty.

Komentáře

Oblíbené příspěvky