Morálka nebo stabilní ekonomika

Předseda Senátu Miloš Vystrčil říká, že v kontextu toho zda jet či nejet na Tchaj-wan zvažuje rozhodnutí mezi morkálkou a stabilní ekonomikou. A je to pro něj dilema.

Když to takhle slyším, říkám si, že to je přece jasná volba. Morálka musí zvítězit a to za cenu čehokoliv. Vlastně věřím, že správnej čestnej člověk by neváhal ani chvilku.

Ale pak úplně vidím tu tíhu odpovědnosti. Třeba to bude mít dopad na úspěch některejch našich firem, co dělají obchod v Číně. A ten dopad může být na konkrétní lidi, zaměstnance, kteří ztratí práci. Nebo dopad na celou ČR v rámci nějaký Čínský odvety. A tím pádem i dopad na ODS, která najednou může vypadat jako nezodpovědná a ekonomiku brzdící. Rozhodně to budou náboje pro politický oponenty. A touhle optikou se začne vkrádat plíživá cenzura. Je to jen gesto. To za to nestojí.

Podobně to bohužel funguje i leckde jinde. Bojím se, že si otázku "je to tak správně" klademe možná na začátku. Možná ani tam. A pak tak nějak zabedněně začneme koukat na ekonomickou stránku věci. Naším cílem je generovat zisk. Tahle aktivita jde proti tomu. Tak jí dělat nebudeme.

Přesně takhle teď v souvislosti s koronavirem fungujou různý obchodníci. Přiživujou se na hysterii kolem jeho šíření, dělají kampaně na roušky, brzy budou na rejži a potraviny. Až to v obchodech bude vypadat ještě prázdnějc než dnes.

A stejně to funguje v bankách, kde ti cpou úvěr, protože ti vyšel dobrej skóring a je jim jedno, že se nepotřebuješ zadlužit, spíš se tě znažej rozutrácet - nebudeš třeba kupovat auto, nechceš na dovolenou, my ti rádi půjčíme a teď s výhodnou sazbou, namísto toho, aby se snažili lidi učit finanční gramotnosti. Ale finanční gramotnost potřebujou hlásat, potřebujou se tvářit jako ti zodpovědní, tak o tom na PR akcích mluví, ale pořád volaj telemarketingový kampaně na výhodný půjčky.

Před Milošem Vystrčilem je těžký rozhodnutí, zvlášť, když mu vláda cestu na Tchaj-wan nedoporučuje. Byl bych rád, kdyby tam jel. Protože je to správný. A byl bych rád, kdybych i já, až budu v podobný situaci volil morálku před ziskem.

(fotka z iRozhlasu, kde jsem ten článek četl)

Komentáře

Oblíbené příspěvky