Konec nezodpovědnejch provokatérů

... no a pak přišla ta epidemie. Nikdo už si nepamatuje, odkud ten virus přišel, ale byl tu. Pár lidí umřelo, ale hlavně tu byl strach z toho, co bude dál.

A vláda, ta se tvářila, jak to má pod kontrolou. Aspoň to každej den minimálně dvakrát řekla na tiskové konferenci. A zdá se, že to pod kontrolou měla, protože nic opravdu velkýho fakt nevypuklo.

A pak zavřeli hranice a všichni to brali a chápali. A taky zakázali chodit do hospod a shromáždění víc než devadesáti a pak třiceti a pak desti lidí. A zas to všichni chápali a brzy i rozuměli tomu, že jo, do práce do openspacu to nevadí, na nákup to nevadí, za zábavou to vadí. A to rozdělení co jo a co ne vypadalo rozumně. Prostě se rozdělily lidský činnosti na zbytný a nezbytný. A ty zbytný, který určila ta vláda, která k tomu měla, díky výjimečnýmu stavu oprávnění, se zařízly.

Člověk si zvykne na všechno. No a někdo říkal, že je to takhle lepší. Zavřené hranice nás ochrání nejen před virem ale i před nebezpečnejma osobama, co by sem mohly přijít. A že je to celý velká příležitost k tomu, mít tu větší bezpečí. Do ciziny jezdit můžeš, ale dej si na to žádanku a stejně naopak, chceš k nám a jsi cizinec, není problém, stačí bezinfekčnost, zaplatit vstupní vratnej poplatek (takovou kauci, kdybys něco proved) a můžeš.

A otvírat hospody nebo divadla nebo koncerty se taky ukázalo jako zbytečný, lidi si zvykli být doma a pracovat na dálku, to bylo to, u čeho se (narozdíl od televize) nezbláznili a tak se mohli realizovat užitečně.

A ten někdo to říkal tak přesvědčivě a ti, kteří byli proti byli hned jasně označení: nakažení, špinaví, nezodpovědní, hazardéři se zdravím, provokatéři, cizáci, rozvraceči, těch nálepek bylo moře.

A lidem, běžnejm normálním lidem, těm správnejm a poctivejm a zodpovědnejm a obyčejnejm se ty regulace líbily, protože najednou bylo všechno jednodušší a jasnější a hlavně bezpečnější. A bezpečí a zdraví a životy, to chceme na prvním místě.

Ukázalo se, že se dá šetřit i jinde, už najednou nebyl potřeba senát a společnost už nebyla tak polarizovaná, protože když se omezily sociální sítě a spustila se ta hlavní veřejnoprávní síť, ubylo i fakenews, protože to bylo všechno hlídaný a kontrolovaný státem, kterej přece říká pravdu a i to zpravodajství bylo najednou jasný a vyvážený a neházely se klacky pod nohy těm, kteří nás vedli, protože když nejvyší státní tajemník a zástupce a premiér a prezident v jednom chtěl, abysme někam směřovali, tak ta cesta byla jasná a správná a promyšlená a pro všechny nejlepší.

A jediný, co už si nepamatuju, je, kde se ten virus vzal. Jestli ho někdo vyrobil a pustil do světa. Možná, že to byl boží zásah. Od toho, co si dnes říká bůh. A je dobře, že nás tím všechny zachránil. A proto ho všichni milujeme.



Komentáře

Oblíbené příspěvky