Jak virus přemejšlí

Pokud virus ví, že když si zabije svýho hosta a má kam přeskočit na někoho dalšího, tak je na svýho hosta strašně zlej. V okamžiku, kdy má virus nízkou pravděpodobnost, že se uchytí jinde, tak si toho svýho hostitele musí zatraceně šetřit, aby o něj nepřišel.

Tohle říká v rozhovoru pro DVTV Jaroslav Flegr a ještě spoustu dalšího.

Třeba to, že když se použije lék, který dokáže potlačit virus, tak ti, kteří lék nedostanou, budou mít těžší průběh, než kdyby tu ten lék nebyl vůbec. Protože se viry adaptujou na to pro ně komplikovaný prostředí a pro ty, co lék nedostanou budou díky tomu silnější.

A nebo taky to, že velký silný dominantní druhy vždycky nějakej takovej virus vyhubil.

Strašně zajímavej rozhovor po dlouhý době. 




Komentáře

  1. Profesor Jaroslav Flegr má k tématu parazitologie a virů jistě co říct. Současně je však znám tím, že rád přichází s kontroverzními teoriemi, které utváří na nevědeckých postupech a na selektivní manipulaci s daty. Příkladem může být jeho teorie o toxoplasmoze. Cílém toxoplasmozy je ovládnout svého přechodného hostitele, například potkana, a stimulovat ho k neopatrnému až apatickému chování, díky kterému potkan (či jiný hlodavec) nakonec je uloven a pozřen definitivním hostitelem - kočkovitou šelmou. Tak toxoplazmóza uzavřela kruh a dostala se do další kočky. V případě člověka je však potíž v tom, že člověk coby přechodný hostitel jen málokdy skončí jako potrava kočkovité šelmy. A teorie prof. Flégra mluví o tom, že toxoplasmóza v lidském organismu svého hostitele manipuluje a mění tak jeho chování. Flégr se domnívá, že právě vysoká promořenost toxoplasmozou v populaci způsobuje změny chování, vyšší autonehodovost, násilí, atd. Samozřejmě tuto teorii je těžké jak potvrdit, tak vyvrátit. Pro Flégra je to ovšem výborný způsob jak se názorově odlišit a postavit na tom svoji akademickou jedinečnost. Vědci je však kritizován pro to, na jakých základech svoji teorii staví. Dozvěděl jsem se o tom v knihu "O parazitech a lidech", která dostala ocenění Magnesia litera za naučnou literaturu v roce 2019. https://www.kosmas.cz/knihy/240338/o-parazitech-a-lidech/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem v jeho pokusným vzorku, několikrýát jsem mu na něco odpovídal. A ta toxo teorie my přijde strašně zajímavá a jo, těžko se dokazuje. Parazity a lidi neznám, díky, najdu si.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky