Komplexní systémy

Téma, které mne zaujalo v Urxovi. O tom si potřebuju něco přečíst. Zatím o tom nevím vůbec nic. Tohle je jen připomínka, abych na to nezapomněl.

A jako ochutnávka a úvod do tématu začátek z wiki:

Komplexní systém je systém složený ze vzájemně propojených částí, které jako celek vykazují jednu nebo více vlastností (chování mezi možnými vlastnostmi), které nejsou jasně viditelné z vlastností jednotlivých částí. Tato charakteristika každého systému se nazývá emergence a platí pro jakýkoliv systém, ne pouze pro systém komplexní.

Systémovou komplexitu lze chápat dvěma způsoby: desorganizovaná komplexita a organizovaná komplexita.[1] Desorganizovaná komplexita je v podstatě záležitost velkého množství částí a organizovaná komplexita je záležitost samotného systému (dost možná s pouze omezeným množstvím částí) vykazujícího emergentní vlastnosti.

Příkladem komplexního systému je třeba mraveniště, lidské hospodaření a sociální strukturypodnebínervové soustavy, buňky a živí tvorové, zahrnující lidské bytosti, stejně tak jako moderní energie nebo telekomunikační infrastruktura. Ve skutečnosti je mnoho ze systémů lidského zájmu systémů komplexních.

Komplexní systémy jsou předmětem studií v mnoha oblastech přírodních vědmatematiky a sociálních věd. Oblasti, které se specializují na interdisciplinární studia komplexních systémů, zahrnují teorii systémůteorii komplexitysystémovou ekologii , logistiku[2] a kybernetiku.

Komentáře

Oblíbené příspěvky