Kafe a grep

Když jsem Na Úžlabině, ve třeťáku, dělal po nocích ročníkovku, bylo to náročný. Tenkrát se protokoly psaly ručně a s perkem, šablonou a tuší. Spousta precizního rýsování, spousta psaní, výpočtů. Já tenkrát vyráběl zdroj 2 x 15 V / 1,5 A. Vymyslet to, sestavit včetně krabice, v které to je uložené. Schémata, dokumentace. Zase ke všemu. Prostě takovej prototyp a dokumentace, podle níž lze to samé vyrobit.

A když jsem to tak po nocích dělal, jednou mi táta uvařil kafe a k tomu mi dal grep. Nevím jak na to přišel, pro mne to bylo především něco fakt hnusnýho. Kafe ani grep nemám rád a normálně nejím ani nepiju.

Ale ono to fungovalo. Nespal jsem. Nebo jinak. Prostě jsem byl díky tomu svěžejší a neusínal jsem a celou noc jsem vydržel. Až do rána.

Připisoval jsem to hlavně třem důvodům. Jednak kofeinu, to je jasný, pak vitamínům, který mi jako dodají energii a pak tomu, že mi je oboje odporný a to tak, že po tom prostě neusneš.

Včera jsem zas poslouchal svůj nově objevený a oblíbený podcast Brain we are, díl o kofeinu a tam to bylo. Grep  až o 70 % zpomaluje metabolismus kávy v těle, takže se pak kofein nezpracuje, udrží se dýl v těle a tak jeho běžná dávka působí na člověka delší dobu. 

Naopak brokolicový klíčky pomáhají s metabolismem kofeinu a rychlejc kafe rozloží, takže efekt je tam obrácenej než u grepu.

A tak se mi to zas vrátilo, jak mi tu kombinaci asi tak nějak intuitivně táta tenkrát dal (nebo to možná znal, nevím). Já subjektivně poznal, že to funguje a teď to tu mám i potvrzený vědecky.

Vlastně si myslím, že takhle intuitivně a nevědecky objevených věcí, o nichž nevím proč fungujou, ale vím, že fungujou, mám mraky. 

Vždycky jsem byl totiž hlavně experimentátor, objevitel, pokusník a nikdy mne moc nezajímalo proč. Stačilo mi, že to funguje. Jel jsem po pocitech a empocích. A teď se to nějak začíná lámat. A začíná mne zajímat i to proč. Což je určitě vellkej krok na cestě k poznání. Otvírám si nový dveře na který se těším.

Komentáře

Oblíbené příspěvky