Kolektivní vědomí

O tom, že existuje kolektivní vědomí, na který jsme všichni napojení, nemám pochyb. A někde v tom vidím něco jako Boha a nesmrtelnost a podobné věci. Dost to definuje v co věřím, ale to teď není podstatný.

Poslední dobou si ale začínám myslet, že kolektivní vědomí mají i věci, i když mi to Láďa vyvrací poměrně těžce zpochybnitelnou (protože k tomu nemám žádné skutečné argumenty, prostě o tom vím příliš málo) teorií, že vědomí může být jenom tam, kde je neuron (nejsem neurolog a tohle vůbec nemám nastudované).

(a já fakt nevím, má vědomí i buňka? rád bych věřil že jo, a že se nechová náhodně nebo tak jak byla naprogramovaná, ale že je tam něco víc)

No ale k těm strojům.

Když vidím kolik vlakových problémů a bouraček se v poslední době stalo, zdá se, že to není náhoda (která btw neexistuje). Jakoby ty stroje byly spojený a jako by vědomě všechny ty kalamity působily z nějakých svých důvodů samy (těch problémů bylo tuším 11 za 6 týdnů). A jo, mohlo by jít i o kolektivní vědomí mašinfírů, který tohle způsobujou.

Ale velmi podobně to bylo před pár lety s mosty, které zase začaly kolektivně padat. Tady už žádnej lidskej brykefíra neúřaduje.

A tak mi to propojení věcí, ať už na principu vědomí (nebo tomu říkejme nějak jinak, to není důležitý) přijde poměrně logický a varující. Varující v době, kdy vznikají autonomní vlaky a auta a kdy necháme právě ty stroje řídit svět.

U těch vlakovejch nehod je hezkej ještě jeden okamžik. Snad ve všech případech se říká "šlo o chybu jednotlivce, ne systému". Nebo "šlo o lidskou chybu, kterou nelze nikdy vyloučit". I tohle může být jen důsledek kolektivního vědomí strojů převzít si ještě větší část kompetencí v tomhle ohledu.


Komentáře

Oblíbené příspěvky