Byl Jaroslav Foglar homosexuál?

Dnes padla na jedné foglarovské diskuzní skupině tato neustále se vracející otázka. Otázka, která vždy vyvolává řadu spekulací. A zároveň je to pro vlastní tvorbu informace nepodstatná. Protože sexuální orientace spisovatele nemůže změnit kvalitu jeho díla. Buď jsou ty knihy dobré, nebo ne. Ať už ten člověk byl jakýkoliv.

Ale pro spoustu badatelů a lidí, kteří se o Foglarovi snaží dozvědět co nejvíce, je důležitá každá nová informace. Každý střípek do mozaiky. A tak jsem se rozhodl sepsat tu to, co mi před lety vyprávěl děda. O něm tu bude za chvíli důležité upozornění, ještě ale před tím musím napsat:

Nemám nic proti homosexuálům a mám je rád, mám dost velkých kamarádů této orientace. Líbilo by se mi, kdyby se mohli ženit a vdávat a adopotovat děti. V tomhle jsem zcela otevřený.

A teď ten děda. Odbočka, která ale může být pro kontext celého příběhu důležitá. Ale klidně se dá přeskočit. 

Takže děda. Jaromír Průša. Míša. Chodil do Dvojky ve 40. letech, za války. Byl tu aktivní a schopný a  snaživý skaut. Jeho denníky z té doby to potvrzují. A zároveň byl vždy silnou osobností s vlastním vyhraněným názorem. A tak se jednou za války s Foglarem velmi rozhádali. Děda měl svůj pohled na to, jak by Dvojka měla fungovat, velmi kritický k tomu, jak to vedl Jestřáb (nehodnotím, konstatuju). A z rozsáhlé korespondence, kterou k tomuto sporu mám a která probíhala mezi Foglarem, dědou a i dědovou maminkou (které v té době Foglar také psal) vyústilo něco, čemu pak Foglar říkal "Zrada" a dědův odchod z Dvojky. V každém případě se ti dva už nikdy neudobřili, děda měl pak temné komunistické období, které se v osumašedesátém narovnalo a po sametové revoluci pak nějakou dobu dělal programového ředitele v ČT pod ředitelem Fairaizlem. Prostě pestrej a zajímavej život s kaňkama.

Obecně byl  děda komplikovaná osobnost, což naznačoval už předchozí odstavec. Prožil jsem s ním skvělý dětství, byl pro mne hodně důležitej. On mne přivedl k Ransomovi, Foglarovi, literatuře obecně. Ale taky se dokázal rozhádat postupně úplně se všemi blízkými a celou rodinou. Křivdy a nepravosti a drobný zrady neuměl odpouštět. Nikomu.

K foglarovkám přistupoval střízlivě. Některé měl hodně rád a považoval je za výborné. K jiným byl kritický, ale ne prvoplánově, protože je napsal Foglar, vždy měl nějaký svůj racionální důvod, proč danou knihu považoval za špatnou. Foglarovy knihy četl a kupoval až do své smrti.

A taky často vyprávěl, jak se ty události, které byly v knize popisované (věci kolem Alvareze a Strach nad Bobří řekou) udály ve skutečnosti a i různé nebeletristické historické knihy o Foglarovi a Dvojce všeljak připomínkoval a nabízel na ně svůj jiný pohled. Bohužel jsme se na tato témata bavili málo a já si to nezapisoval, takže teď jen lovím to, co mi zůstalo v paměti.

A jak to tedy je s tou homosexualitou? 

Všichni spekulanti na toto téma rádi odkazují na foglarovu tvorbu a jeho život, který byl ale spíš poznamenaný životem s dominantní matkou, na kterou se Foglar hodně fixoval. Prostě nejde tvrdit, že každý učitel v chlapecké třídě, každý kněz a každý svobodný mládenec je na kluky (ale nepochybuji, že někteří z nich jistě budou).

Děda ale o foglarově homosexualitě přesvědčený byl. Věřím, že ne proto, že by jej chtěl očerňovat (i když děda homosexualitu neuznával jako normální sexuální orientaci). Ale když jsem se ho ptal, jestli se v tomto směru Foglar nějak projevoval vůči členům oddílu, tak říkal že ne. Tedy - ať už byla jeho orientace jakákoliv,  na chod oddílu to v těch 40. letech v podstatě nemělo vliv. A to "v podstatě" píšu kvůli následujícímu příběhu.

Jak už jsem psal, děda byl ve Dvojce za války. V době, kdy měli klubovnu ve věži na nábřeží. Klubovnu, kterou gestapo zavřelo a zapečetilo a Foglar spolu se skauty vymýšleli způsob, jak se dostat pro své nejcennější věci, pro kroniky a podobně. Tento příběh je několikrát popsaný a všeobecně známý. Ale je to právě jeden z těch příběhů, který děda vyprávěl jinak.

Tvrdil, že Foglar si ve věži schovával svou sbírku fotografií aktů mladých kluků. Ty fotky prý děda viděl a věděl o nich a Foglar je měl schované v klubovně, aby je doma nenašla jeho matka. Celá nebezpečná výprava do zapečetěné klubovny (které se právě i děda účastnil) měla za úkol sebrat primárně právě tyto fotky. Protože homosexualita a pornografie (jo, to je teď silné slovo, děda mluvil o aktech) byly v té době postavené mimo zákon a za držení podobných materiálů šlo o život.

A co si z toho odnést? Byl tedy Foglar homosexuál? To si musí udělat obrázek každý sám. Celé je to jen vzpomínka na vyprávění mého dědy někdy před třeba dvaceti lety. 

Já sám té historce věřím. Už jenom proto, že děda neměl důvod si ji vymýšlet. Prostě jsme se normálně bavili o tom příběhu s vloupáním se do vlastní klubovny. A vymyslet si to jen pro vyprávění vnukovi mi přijde zbytečné.

Ani tato příhoda nedokazuje, že byl Foglar homosexuálem. Já sám se ale přikláním k verzi, že spíš asi ano (myslím si, že děda pro to měl více důkazů a informací, ale nevyzvídal jsem). A když si to dá člověk do kontextu s celou tvorbou a jeho životem, tak to pak do sebe jakoby zapadá. Nebo zapadá - jsou to takové nepřímé důkazy, které ale samy o sobě nic neznamenají. Rozhodně to ale tu spekulaci nevyvrací.

Ještě ale jednou zopakuju - tohle není žádný důkaz. Je to jen jedna popsaná vzpomínka, kterou už dnes nemůže nikdo validovat. A hlavně - a to je podstatné. I můj děda, který tvrdil, to, co popisuji výše mi jasně řekl, že Jestřáb rozhodně nikoho v oddílu neobtěžoval ani nijak veřejně svou orientaci neprojevoval. 

Takže nejde vůbec o nic. Protože je přece v pořádku být homosexuálem a při tom třeba učitelem, vychovatelem nebo skautským vůdcem. 

Pokud bychom to chtěli popsat přesně a korektně, tak není žádný důkaz o Foglarově sexuální orientaci. Pokud ale snad homosexuálem byl (já věřím že ano, ale názor na to může mít každý opačný), nejsou vůbec žádné indicie, že by snad nějak obtěžoval chlapce, kteří do Dvojky chodili.

Aktualizace pod čarou

Když jsem tuhle vzpomínku dnes zveřejnil v té FB skupině, která mne právě vyprovokovala to napsat, byla po chvíli smazaná. Nejdřív s odůvodněním "Prosím milovníky fám, konspirací a bulváru, aby se realizovali jinde nebo jinak." Následně mi bylo vysvětleno, že ten můj post byl smazaný proto, že navazoval na ten první, který byl hloupý. Takhle to dnes bohužel ve světě ochránců a milovníků Jaroslava Foglara taky někdy chodí.

Komentáře

Oblíbené příspěvky